ile gotować jajka na twardo

Jajka są niezastąpionym produktem, w każdej kuchni. Przecież to na ich podstawie gotujemy różne potrawy, przyrządzamy różnego rodzaju desery oraz wszelkiego rodzaju przekąski. Oprócz świetnych wartości odżywczych jajko jest idealnym źródłem białka. Warto, jest sięgać po jajka często, ponieważ są bardzo zdrowe. Jednak podczas zakupu jajek ze sklepowych półek, należy sugerować się cyframi, jakie są na danym rodzaju jajek napisane. Odczytanie cyfry jest bardzo ważne, ponieważ oznaczają one, w jakich warunkach kura była hodowana i co jadła. Najgorszego rodzaju jajka oznaczone są cyfrą 3.

Nie należy sięgać po takie jajka, ponieważ kura nie była dobrze traktowana, oraz nie była na wolności. Najlepsze są jajka z cyfrą 1 lub 0, wtedy nie musimy się martwić o jajko, jakie spożywamy. Wolna kura to zdrowa kura, często ludzie tak mawiają, ponieważ kura na wolności ma swobodę i żyje na wolnym powietrzu, dzięki czemu jajka są ekologiczne. Jajka są zalecane podczas wszelkiego rodzaju diet oraz są wykorzystywane do robienia lodów. Jednak aby jajko było smaczne, trzeba wiedzieć jak je dobrze przygotować. Nie chodzi tu o smażoną jajecznicę czy omleta. Dużo ludzi często zadaje sobie pytanie:

Ile gotować jajka na twardo?

Jest to ważne, ponieważ często zbyt krótki czas gotowania, może skutkować, że nasze jajko wyjmiemy za wcześnie i okaże się, że jest na miękko. Dobrze jest znać zasady gotowania jajek, ponieważ czasami w kuchni mamy ograniczoną ich ilość. Oprócz kupowania jajek ze sklepowych półek, gdzie naprawdę mamy bardzo duży wybór, możemy również jajka zakupić od osoby prywatnej. Wtedy mamy pełną kontrolę nad tym, co spożywamy. Jajko na twardo, trzeba gotować od 8 do 10 minut. Dobrze jest nastawić sobie zegarek lub cokolwiek innego, ponieważ jajka przegotowane są bardzo niesmaczne.

jajka na kanapce

W kuchni zazwyczaj wykonujemy, bardzo dużo różnych zajęć, dlatego nastawienie przypomnienia sprawi, że nie będziemy musieli się zastanawiać, kiedy zaczęliśmy dane jajka gotować. Jajka przed gotowaniem należy umyć. Dzięki temu pozbędziemy się ewentualnych bakterii. Mycie jajek przed gotowaniem sprawi, że będą one jeszcze bardziej ekologiczne. Nie umyte jajka w lodówce, dobrze jest, aby miały swoją półkę. Kontakt z żywnością taką jak: kiełbasa czy, na przykład ser może być niebezpieczny dla zdrowia ze względu na możliwość przedostania się licznych bakterii. Do gotowanej wody, nie należy rzucać jajek.

Podczas gotowania jajek na twardo ważne jest, aby się one nie potłukły. Najlepiej do garnka lub innego naczynia, z wrzącą wodą przeznaczonego do gotowania jaj jest użyć łyżeczki, dzięki której skorupy nie popękają. Jajka ugotowane na twardo, trzeba wyjąć z wrzącej wody i przelać je zimną. Dzięki temu szybciej wystygną oraz łatwiej zejdzie z nich skorupka. Aby uzyskać dobrą wersję białka, nie należy ich gotować we wrzątku. Umieszczenie jajek w gorącej wodzie na kilka minut, powinno w zupełności wystarczyć.

Do czego możemy wykorzystać jajka na twardo?

jajka

Jajka gotowane są idealnym produktem do spożycia na śniadanie oraz kolację. Są zdrowe oraz bardzo pożywne. Dzięki dużej ilości białka i swojej sytości są polecane, niemalże w każdej diecie. Domowy majonez jest bardzo łatwy do przyrządzenia. Jednak zdrowe białka w tym przypadku nie są nam potrzebne. Do wykonania swojego majonezu stosujemy zwykłe żółtka z olejem. Własny majonez jest świetną i zdrowszą alternatywą do tych ze sklepowych półek. Majonezy gotowe w sklepie zazwyczaj są bardzo kaloryczne i posiadają dużą liczbę konserwantów.

Podsumowując, jajka na twardo są świetnym rozwiązaniem do urozmaicenia posiłku czy diety dla każdego. Aby miały zachowany swój smak, trzeba pamiętać, żeby ich nie przegotować. Zdrowy posiłek jest podstawą, dlatego warto, jest sięgać po jajka, często. Dzięki temu, że można je gotować na miękko oraz twardo znajdują ogrom zastosowań. Ponadto koszt jajek nie jest drogi, a gotowanie nie sprawia problemów. Jeśli zdecydujemy się na zakup ekologicznych jaj, to będziemy mieli gwarancję jakości. Jednak należy sprawdzać, czy rzeczywiście są tak ekologiczne, jak jest napisane, ponieważ ekologiczne nie znaczy zawsze zdrowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here